<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<oai_dc:dc schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd">
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<dc:creator>Saumell i Olivella, Eva</dc:creator>
<dc:subject>teatre català</dc:subject>
<dc:subject>cuina catalana</dc:subject>
<dc:description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dc:description>
<dc:description>info:eu-repo/semantics/publishedVersion</dc:description>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2020-09</dc:date>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<dc:identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</dc:identifier>
<dc:identifier>978-84-8424-876-7</dc:identifier>
<dc:identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</dc:identifier>
<dc:identifier>10.17345/978848424 8750</dc:identifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:relation>Col·lecció Patrimoni Literari</dc:relation>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:format>304</dc:format>
<dc:format>application/pdf</dc:format>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
</oai_dc:dc>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<d:DIDL schemaLocation="urn:mpeg:mpeg21:2002:02-DIDL-NS http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/MPEG-21_schema_files/did/didl.xsd">
<d:DIDLInfo>
<dcterms:created schemaLocation="http://purl.org/dc/terms/ http://dublincore.org/schemas/xmls/qdc/dcterms.xsd">2023-02-13T07:45:45Z</dcterms:created>
</d:DIDLInfo>
<d:Item id="hdl_20.500.14228_24">
<d:Descriptor>
<d:Statement mimeType="application/xml; charset=utf-8">
<dii:Identifier schemaLocation="urn:mpeg:mpeg21:2002:01-DII-NS http://standards.iso.org/ittf/PubliclyAvailableStandards/MPEG-21_schema_files/dii/dii.xsd">urn:hdl:20.500.14228/24</dii:Identifier>
</d:Statement>
</d:Descriptor>
<d:Descriptor>
<d:Statement mimeType="application/xml; charset=utf-8">
<oai_dc:dc schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/oai_dc.xsd">
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<dc:creator>Saumell i Olivella, Eva</dc:creator>
<dc:description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dc:description>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2020-09</dc:date>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<dc:identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</dc:identifier>
<dc:identifier>978-84-8424-876-7</dc:identifier>
<dc:identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</dc:identifier>
<dc:identifier>10.17345/978848424 8750</dc:identifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:relation>Col·lecció Patrimoni Literari</dc:relation>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
</oai_dc:dc>
</d:Statement>
</d:Descriptor>
<d:Component id="20.500.14228_24_1">
</d:Component>
</d:Item>
</d:DIDL>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<rdf:RDF schemaLocation="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns# http://www.europeana.eu/schemas/edm/EDM.xsd">
<edm:ProvidedCHO about="https://catalonica.bnc.cat/catalonicahub/lod/oai:maco.csuc.cat:20.500.14228_--_24#ent0">
<dc:creator>Saumell i Olivella, Eva</dc:creator>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2020-09</dc:date>
<dc:description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dc:description>
<dc:description>info:eu-repo/semantics/publishedVersion</dc:description>
<dc:identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</dc:identifier>
<dc:identifier>978-84-8424-876-7</dc:identifier>
<dc:identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</dc:identifier>
<dc:identifier>10.17345/978848424 8750</dc:identifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
<dc:relation>Col·lecció Patrimoni Literari</dc:relation>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:subject>teatre català</dc:subject>
<dc:subject>cuina catalana</dc:subject>
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<edm:type>TEXT</edm:type>
</edm:ProvidedCHO>
<ore:Aggregation about="https://catalonica.bnc.cat/catalonicahub/lod/oai:maco.csuc.cat:20.500.14228_--_24#ent1">
<edm:dataProvider>MACO. Monografies Acadèmiques Catalanes en Obert</edm:dataProvider>
<edm:provider>Catalònica</edm:provider>
</ore:Aggregation>
</rdf:RDF>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<thesis schemaLocation="http://www.ndltd.org/standards/metadata/etdms/1.0/ http://www.ndltd.org/standards/metadata/etdms/1.0/etdms.xsd">
<title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</title>
<creator>Saumell i Olivella, Eva</creator>
<description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</description>
<date>2023-02-13</date>
<date>2023-02-13</date>
<date>2020-09</date>
<type>info:eu-repo/semantics/book</type>
<identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</identifier>
<identifier>978-84-8424-876-7</identifier>
<identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</identifier>
<identifier>10.17345/978848424 8750</identifier>
<language>cat</language>
<relation>Col·lecció Patrimoni Literari</relation>
<rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</rights>
<rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</rights>
<rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</rights>
<publisher>Publicacions URV</publisher>
</thesis>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<record schemaLocation="http://www.loc.gov/MARC21/slim http://www.loc.gov/standards/marcxml/schema/MARC21slim.xsd">
<leader>00925njm 22002777a 4500</leader>
<datafield ind1=" " ind2=" " tag="042">
<subfield code="a">dc</subfield>
</datafield>
<datafield ind1=" " ind2=" " tag="720">
<subfield code="a">Saumell i Olivella, Eva</subfield>
<subfield code="e">author</subfield>
</datafield>
<datafield ind1=" " ind2=" " tag="260">
<subfield code="c">2020-09</subfield>
</datafield>
<datafield ind1=" " ind2=" " tag="520">
<subfield code="a">La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</subfield>
</datafield>
<datafield ind1="8" ind2=" " tag="024">
<subfield code="a">SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</subfield>
</datafield>
<datafield ind1="8" ind2=" " tag="024">
<subfield code="a">978-84-8424-876-7</subfield>
</datafield>
<datafield ind1="8" ind2=" " tag="024">
<subfield code="a">http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</subfield>
</datafield>
<datafield ind1="8" ind2=" " tag="024">
<subfield code="a">10.17345/978848424 8750</subfield>
</datafield>
<datafield ind1="0" ind2="0" tag="245">
<subfield code="a">Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</subfield>
</datafield>
</record>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<mets ID=" DSpace_ITEM_20.500.14228-24" OBJID=" hdl:20.500.14228/24" PROFILE="DSpace METS SIP Profile 1.0" TYPE="DSpace ITEM" schemaLocation="http://www.loc.gov/METS/ http://www.loc.gov/standards/mets/mets.xsd">
<metsHdr CREATEDATE="2024-06-19T00:42:26Z">
<agent ROLE="CUSTODIAN" TYPE="ORGANIZATION">
<name>MACO</name>
</agent>
</metsHdr>
<dmdSec ID="DMD_20.500.14228_24">
<mdWrap MDTYPE="MODS">
<xmlData schemaLocation="http://www.loc.gov/mods/v3 http://www.loc.gov/standards/mods/v3/mods-3-1.xsd">
<mods:mods schemaLocation="http://www.loc.gov/mods/v3 http://www.loc.gov/standards/mods/v3/mods-3-1.xsd">
<mods:name>
<mods:role>
<mods:roleTerm type="text">author</mods:roleTerm>
</mods:role>
<mods:namePart>Saumell i Olivella, Eva</mods:namePart>
</mods:name>
<mods:extension>
<mods:dateAccessioned encoding="iso8601">2023-02-13T07:45:45Z</mods:dateAccessioned>
</mods:extension>
<mods:extension>
<mods:dateAvailable encoding="iso8601">2023-02-13T07:45:45Z</mods:dateAvailable>
</mods:extension>
<mods:originInfo>
<mods:dateIssued encoding="iso8601">2020-09</mods:dateIssued>
</mods:originInfo>
<mods:identifier type="citation">SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</mods:identifier>
<mods:identifier type="isbn">978-84-8424-876-7</mods:identifier>
<mods:identifier type="uri">http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</mods:identifier>
<mods:identifier type="doi">10.17345/978848424 8750</mods:identifier>
<mods:abstract>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</mods:abstract>
<mods:language>
<mods:languageTerm authority="rfc3066">cat</mods:languageTerm>
</mods:language>
<mods:accessCondition type="useAndReproduction">Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</mods:accessCondition>
<mods:titleInfo>
<mods:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</mods:title>
</mods:titleInfo>
<mods:genre>info:eu-repo/semantics/book</mods:genre>
</mods:mods>
</xmlData>
</mdWrap>
</dmdSec>
<amdSec ID="FO_20.500.14228_24_1">
<techMD ID="TECH_O_20.500.14228_24_1">
<mdWrap MDTYPE="PREMIS">
<xmlData schemaLocation="http://www.loc.gov/standards/premis http://www.loc.gov/standards/premis/PREMIS-v1-0.xsd">
<premis:premis>
<premis:object>
<premis:objectIdentifier>
<premis:objectIdentifierType>URL</premis:objectIdentifierType>
<premis:objectIdentifierValue>https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/1/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</premis:objectIdentifierValue>
</premis:objectIdentifier>
<premis:objectCategory>File</premis:objectCategory>
<premis:objectCharacteristics>
<premis:fixity>
<premis:messageDigestAlgorithm>MD5</premis:messageDigestAlgorithm>
<premis:messageDigest>212337a180eb74dbf06f3bdb40fbef5f</premis:messageDigest>
</premis:fixity>
<premis:size>14521161</premis:size>
<premis:format>
<premis:formatDesignation>
<premis:formatName>application/pdf</premis:formatName>
</premis:formatDesignation>
</premis:format>
</premis:objectCharacteristics>
<premis:originalName>446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</premis:originalName>
</premis:object>
</premis:premis>
</xmlData>
</mdWrap>
</techMD>
</amdSec>
<amdSec ID="FT_20.500.14228_24_3">
<techMD ID="TECH_T_20.500.14228_24_3">
<mdWrap MDTYPE="PREMIS">
<xmlData schemaLocation="http://www.loc.gov/standards/premis http://www.loc.gov/standards/premis/PREMIS-v1-0.xsd">
<premis:premis>
<premis:object>
<premis:objectIdentifier>
<premis:objectIdentifierType>URL</premis:objectIdentifierType>
<premis:objectIdentifierValue>https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/3/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.txt</premis:objectIdentifierValue>
</premis:objectIdentifier>
<premis:objectCategory>File</premis:objectCategory>
<premis:objectCharacteristics>
<premis:fixity>
<premis:messageDigestAlgorithm>MD5</premis:messageDigestAlgorithm>
<premis:messageDigest>d86c08d326b9e6d884afeb835ccce5c4</premis:messageDigest>
</premis:fixity>
<premis:size>724670</premis:size>
<premis:format>
<premis:formatDesignation>
<premis:formatName>text/plain</premis:formatName>
</premis:formatDesignation>
</premis:format>
</premis:objectCharacteristics>
<premis:originalName>446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.txt</premis:originalName>
</premis:object>
</premis:premis>
</xmlData>
</mdWrap>
</techMD>
</amdSec>
<fileSec>
<fileGrp USE="ORIGINAL">
<file ADMID="FO_20.500.14228_24_1" CHECKSUM="212337a180eb74dbf06f3bdb40fbef5f" CHECKSUMTYPE="MD5" GROUPID="GROUP_BITSTREAM_20.500.14228_24_1" ID="BITSTREAM_ORIGINAL_20.500.14228_24_1" MIMETYPE="application/pdf" SEQ="1" SIZE="14521161">
</file>
</fileGrp>
<fileGrp USE="TEXT">
<file ADMID="FT_20.500.14228_24_3" CHECKSUM="d86c08d326b9e6d884afeb835ccce5c4" CHECKSUMTYPE="MD5" GROUPID="GROUP_BITSTREAM_20.500.14228_24_3" ID="BITSTREAM_TEXT_20.500.14228_24_3" MIMETYPE="text/plain" SEQ="3" SIZE="724670">
</file>
</fileGrp>
</fileSec>
<structMap LABEL="DSpace Object" TYPE="LOGICAL">
<div ADMID="DMD_20.500.14228_24" TYPE="DSpace Object Contents">
<div TYPE="DSpace BITSTREAM">
</div>
</div>
</structMap>
</mets>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<mods:mods schemaLocation="http://www.loc.gov/mods/v3 http://www.loc.gov/standards/mods/v3/mods-3-1.xsd">
<mods:name>
<mods:namePart>Saumell i Olivella, Eva</mods:namePart>
</mods:name>
<mods:extension>
<mods:dateAvailable encoding="iso8601">2023-02-13T07:45:45Z</mods:dateAvailable>
</mods:extension>
<mods:extension>
<mods:dateAccessioned encoding="iso8601">2023-02-13T07:45:45Z</mods:dateAccessioned>
</mods:extension>
<mods:originInfo>
<mods:dateIssued encoding="iso8601">2020-09</mods:dateIssued>
</mods:originInfo>
<mods:identifier type="citation">SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</mods:identifier>
<mods:identifier type="isbn">978-84-8424-876-7</mods:identifier>
<mods:identifier type="uri">http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</mods:identifier>
<mods:identifier type="doi">10.17345/978848424 8750</mods:identifier>
<mods:abstract>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</mods:abstract>
<mods:language>
<mods:languageTerm>cat</mods:languageTerm>
</mods:language>
<mods:accessCondition type="useAndReproduction">http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</mods:accessCondition>
<mods:accessCondition type="useAndReproduction">info:eu-repo/semantics/openAccess</mods:accessCondition>
<mods:accessCondition type="useAndReproduction">Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</mods:accessCondition>
<mods:titleInfo>
<mods:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</mods:title>
</mods:titleInfo>
<mods:genre>info:eu-repo/semantics/book</mods:genre>
</mods:mods>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<oaire:record schemaLocation="http://namespaceopenaire.eu/schema/oaire/">
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<datacite:creator>
<datacite:creatorName>Saumell i Olivella, Eva</datacite:creatorName>
</datacite:creator>
<dc:subject>teatre català</dc:subject>
<dc:subject>cuina catalana</dc:subject>
<dc:description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dc:description>
<dc:description>info:eu-repo/semantics/publishedVersion</dc:description>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2020-09</dc:date>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<datacite:alternateIdentifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</datacite:alternateIdentifier>
<datacite:alternateIdentifier>978-84-8424-876-7</datacite:alternateIdentifier>
<datacite:alternateIdentifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</datacite:alternateIdentifier>
<datacite:alternateIdentifier>10.17345/978848424 8750</datacite:alternateIdentifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:format>304</dc:format>
<dc:format>application/pdf</dc:format>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
<oaire:file>https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/1/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</oaire:file>
</oaire:record>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<qdc:qualifieddc schemaLocation="http://purl.org/dc/elements/1.1/ http://dublincore.org/schemas/xmls/qdc/2006/01/06/dc.xsd http://purl.org/dc/terms/ http://dublincore.org/schemas/xmls/qdc/2006/01/06/dcterms.xsd http://dspace.org/qualifieddc/ http://www.ukoln.ac.uk/metadata/dcmi/xmlschema/qualifieddc.xsd">
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<dc:creator>Saumell i Olivella, Eva</dc:creator>
<dcterms:abstract>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dcterms:abstract>
<dcterms:dateAccepted>2023-02-13T07:45:45Z</dcterms:dateAccepted>
<dcterms:available>2023-02-13T07:45:45Z</dcterms:available>
<dcterms:created>2023-02-13T07:45:45Z</dcterms:created>
<dcterms:issued>2020-09</dcterms:issued>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<dc:identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</dc:identifier>
<dc:identifier>978-84-8424-876-7</dc:identifier>
<dc:identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</dc:identifier>
<dc:identifier>10.17345/978848424 8750</dc:identifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:relation>Col·lecció Patrimoni Literari</dc:relation>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
</qdc:qualifieddc>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<rdf:RDF schemaLocation="http://www.openarchives.org/OAI/2.0/rdf/ http://www.openarchives.org/OAI/2.0/rdf.xsd">
<ow:Publication about="oai:maco.csuc.cat:20.500.14228/24">
<dc:title>Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</dc:title>
<dc:creator>Saumell i Olivella, Eva</dc:creator>
<dc:description>La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</dc:description>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2023-02-13T07:45:45Z</dc:date>
<dc:date>2020-09</dc:date>
<dc:type>info:eu-repo/semantics/book</dc:type>
<dc:identifier>SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</dc:identifier>
<dc:identifier>978-84-8424-876-7</dc:identifier>
<dc:identifier>http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</dc:identifier>
<dc:identifier>10.17345/978848424 8750</dc:identifier>
<dc:language>cat</dc:language>
<dc:relation>Col·lecció Patrimoni Literari</dc:relation>
<dc:rights>http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</dc:rights>
<dc:rights>info:eu-repo/semantics/openAccess</dc:rights>
<dc:rights>Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</dc:rights>
<dc:publisher>Publicacions URV</dc:publisher>
</ow:Publication>
</rdf:RDF>
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<metadata schemaLocation="http://www.lyncode.com/xoai http://www.lyncode.com/xsd/xoai.xsd">
<element name="dc">
<element name="contributor">
<element name="author">
<element name="none">
<field name="value">Saumell i Olivella, Eva</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="date">
<element name="accessioned">
<element name="none">
<field name="value">2023-02-13T07:45:45Z</field>
</element>
</element>
<element name="available">
<element name="none">
<field name="value">2023-02-13T07:45:45Z</field>
</element>
</element>
<element name="issued">
<element name="none">
<field name="value">2020-09</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="identifier">
<element name="citation">
<element name="ca">
<field name="value">SAUMELL I OLIVELLA, Eva. Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919. Tarragona: Publicacions Universitat Rovira i Virgili, 2020. 304 pàgines. ISBN: 978-84-8424-876-7.</field>
</element>
</element>
<element name="isbn">
<element name="ca">
<field name="value">978-84-8424-876-7</field>
</element>
</element>
<element name="uri">
<element name="none">
<field name="value">http://hdl.handle.net/20.500.14228/24</field>
</element>
</element>
<element name="doi">
<element name="ca">
<field name="value">10.17345/978848424 8750</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="description">
<element name="abstract">
<element name="ca">
<field name="value">La Barcelona del tombant del segle XIX al XX creixia emmirallant-se en les altres capitals europees. A remolc de la febre modernitzadora, i amb el desig d’esdevenir el model de metròpolis moderna de la burgesia, la ciutat absorbí totes les novetats que venien del continent europeu, entre les quals també les del camp de l’alimentació. Els canvis en la manera de menjar i beure de la nova Barcelona es van veure reflectits en el teatre, atès que els autors dramàtics coetanis recolliren totes aquestes innovacions i les van consignar en els seus textos. En aquest aspecte, la figura de Santiago Rusiñol excel·leix sobre els altres en la representació de la realitat barcelonina més enllà dels escenaris amb obres com L’Escudellòmetro (1905), La «merienda» fraternal (1907), El triomf de la carn (1912) i Souper-Tango (1918). Per mitjà d’un triangle que té la modernitat, la cuina i el teatre com a vèrtexs, doncs, podrem comprovar l’evolució del gust d’una ciutat que al llarg de trenta anys, des del 1888 fins al 1919, va rebre amb els braços oberts totes les novetats alimentàries del continent europeu i d’ultramar i va modificar la seva fesomia en pro del progrés per convertir-se en la metròpolis moderna del tombant de segle.</field>
</element>
</element>
<element name="version">
<element name="ca">
<field name="value">info:eu-repo/semantics/publishedVersion</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="format">
<element name="extent">
<element name="ca">
<field name="value">304</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="language">
<element name="iso">
<element name="ca">
<field name="value">cat</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="publisher">
<element name="ca">
<field name="value">Publicacions URV</field>
</element>
</element>
<element name="relation">
<element name="ispartofseries">
<element name="none">
<field name="value">Col·lecció Patrimoni Literari</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="rights">
<element name="*">
<field name="value">Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International</field>
</element>
<element name="uri">
<element name="*">
<field name="value">http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/</field>
</element>
</element>
<element name="accessLevel">
<element name="none">
<field name="value">info:eu-repo/semantics/openAccess</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="subject">
<element name="other">
<element name="ca">
<field name="value">teatre català</field>
<field name="value">cuina catalana</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="title">
<element name="ca">
<field name="value">Cuina, teatre i modernitat: Barcelona, 1888-1919</field>
</element>
</element>
<element name="type">
<element name="ca">
<field name="value">info:eu-repo/semantics/book</field>
</element>
</element>
<element name="embargo">
<element name="terms">
<element name="ca">
<field name="value">cap</field>
</element>
</element>
</element>
</element>
<element name="bundles">
<element name="bundle">
<field name="name">ORIGINAL</field>
<element name="bitstreams">
<element name="bitstream">
<field name="name">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</field>
<field name="originalName">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</field>
<field name="format">application/pdf</field>
<field name="size">14521161</field>
<field name="url">https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/1/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf</field>
<field name="checksum">212337a180eb74dbf06f3bdb40fbef5f</field>
<field name="checksumAlgorithm">MD5</field>
<field name="sid">1</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="bundle">
<field name="name">CC-LICENSE</field>
<element name="bitstreams">
<element name="bitstream">
<field name="name">license_rdf</field>
<field name="originalName">license_rdf</field>
<field name="format">application/rdf+xml; charset=utf-8</field>
<field name="size">1031</field>
<field name="url">https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/2/license_rdf</field>
<field name="checksum">934f4ca17e109e0a05eaeaba504d7ce4</field>
<field name="checksumAlgorithm">MD5</field>
<field name="sid">2</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="bundle">
<field name="name">TEXT</field>
<element name="bitstreams">
<element name="bitstream">
<field name="name">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.txt</field>
<field name="originalName">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.txt</field>
<field name="description">Extracted text</field>
<field name="format">text/plain</field>
<field name="size">724670</field>
<field name="url">https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/3/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.txt</field>
<field name="checksum">d86c08d326b9e6d884afeb835ccce5c4</field>
<field name="checksumAlgorithm">MD5</field>
<field name="sid">3</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="bundle">
<field name="name">THUMBNAIL</field>
<element name="bitstreams">
<element name="bitstream">
<field name="name">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf_th.jpg</field>
<field name="originalName">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf_th.jpg</field>
<field name="description">Generated Thumbnail Image</field>
<field name="format">image/jpeg</field>
<field name="size">40300</field>
<field name="url">https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/4/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf_th.jpg</field>
<field name="checksum">efc5da6955440064fbac44bac4715b20</field>
<field name="checksumAlgorithm">MD5</field>
<field name="sid">4</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
</element>
</element>
<element name="bundle">
<field name="name">MEDIA_DOCUMENT</field>
<element name="bitstreams">
<element name="bitstream">
<field name="name">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.xml</field>
<field name="originalName">446-Book Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.xml</field>
<field name="description">Document Consulta</field>
<field name="format">text/xml</field>
<field name="size">108</field>
<field name="url">https://maco.csuc.cat/bitstream/20.500.14228/24/5/446-Book%20Manuscript-1094-1-10-20210621.pdf.xml</field>
<field name="checksum">37ea7379ec6d738282c54f10ece89680</field>
<field name="checksumAlgorithm">MD5</field>
<field name="sid">5</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
</element>
</element>
</element>
<element name="others">
<field name="handle">20.500.14228/24</field>
<field name="identifier">oai:maco.csuc.cat:20.500.14228/24</field>
<field name="lastModifyDate">2024-06-18 01:15:12.953</field>
<field name="drm">open access</field>
</element>
<element name="repository">
<field name="name">MACO</field>
<field name="mail">pir@csuc.cat</field>
</element>
</metadata>